• header

Veerkracht

Geplaatst op 22-10-2018

De auto’s staan stil in een eindeloze file, die voor me in de zon brandt. Geen millimeter voortgang de afgelopen tien minuten. Mijn oren blazen stoom. Wat is hier in hemelsnaam aan de hand? Welke idioot heeft niet op zitten letten en is op zijn voorganger ingereden? Ik moet binnen een half uur op mijn trainingslocatie zijn en dat red ik nooit meer. Ik foeter op mezelf: ‘Ja, hoor, wat ben je weer lekker bezig. Waarom ga je ook altijd te laat weg? Waarom heb je te weinig discipline om echt vroeg op te staan, en dan in alle rust, voor de grote meute uit de auto in te stappen, zodat je in een ‘zen-toestand’ de training begint, in plaats van nu met een gestrest hoofd en een mond vol excuses de deelnemers tegemoet te treden?’

Het komt vele malen per dag voor dat ik mijzelf zwaar tegenval. Als mijn programma anders loopt dan verwacht – en wanneer gebeurt dat niet? – schiet ik in een negatieve gedachtespiraal waarin ik mijzelf alle hoeken van de kamer laat zien. Ik ben een stuntelende moeder, een onattente partner, een prutsende professional en waardeloze vriendin. De simpele constatering: ‘ik ben ok’ stopt deze zinloze kastijding. Mijn adem zakt naar mijn buik en ik voel me weer zacht worden naar mezelf, naar wat er is.

Te laat komen, je kunt het nauwelijks tegenslag noemen. Toch is er een overeenkomst met grote veranderingen als een scheiding, ziekte of andere vormen van tegenwind. Als je bij elke negatieve gedachte terugkeert naar een paar warme woorden voor wie je bent, heb je de kern van veerkracht te pakken. Zelfwaardering is de meest duurzame bron van geluk. Een eerlijke, milde blik naar wat er bij je speelt, met de onvoorwaardelijke acceptatie van jezelf, inclusief al je worstelingen, tekortkomingen en fouten, zorgt dat je dag in, dag uit meebeweegt met wat er op je pad komt.

Het is één van de vele sleutels voor veerkracht waarover ik leerde in de gesprekken over ‘De wetten van vallen en opstaan’. Kleine stapjes, moed, doorzettingsvermogen, het doorvoelen van wat je er in je omgaat en het kiezen van een betekenisvol perspectief; het zijn allemaal ingrediënten die je helpen in tijden van twijfel, onzekerheid, crisis en verandering. Misschien is wel het belangrijkste: stop met vluchten! Een deel van wat er in je gebeurt stoelt op de onnodige angst dat je de realiteit niet aankunt. Je bent sterker dan je denkt, let maar op. Bovendien is het zinloos weg te lopen. De lessen die je te leren hebt komen toch wel op je pad. Als je de realiteit onder ogen ziet, ontdek je dat de meest lastige en pijnlijke situaties achteraf kansen zijn om reuzenstappen in je ontwikkeling te zetten. Je stuit bijvoorbeeld op overtuigingen die je al decennia je gedrag bepalen, maar die niet langer kloppen. Tegenslag en onzekerheid zijn een uitnodigingen van het leven om bij jezelf te ontdekken wie je in essentie bent. Zodra je daarbij komt, ontbloot je een kracht, die je helpt je leven opnieuw in te richten, bepalende beslissingen te nemen en jezelf op een nieuwe manier, met andere kwaliteiten, in de wereld te zetten.

Lees meer in het boek ‘De wetten van vallen en opstaan’

Deel dit bericht:

Blog

 • 7 tips voor leidinggeven op afstand

  Uit het oog, uit verbinding?  7 tips voor leidinggeven op afsta...

  Lees meer
 • Wat een zwerver mij leerde

  Laatst klaagde een vriend over zijn werk op een ICT-afdeling. Hij klopte data...

  Lees meer
Archief
 • Coaching

  Coaching

  Wil jij weten wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze maximaal benut? Wil jij erachter komen wat je volgende stap is?

  Lees meer
 • Interviews

  Interviews

  Als freelance redacteur verzorg ik interviews en twee rubrieken in het tijdschrift Happinez.

  Lees meer
 • Marja den Boer

  Marja den Boer

  Meer dan 15 jaar werk ik als schrijver, adviseur en trainer. Soms vanuit loondienst, inmiddels al 9 jaar zelfstandig.

  Lees meer
 • "Jij was een zeer inspirerende persoonlijkheid die op jouw eigenwijze doch strikte manier een aangename en educatieve..."

 • "Heel veel dank voor je goede adviezen, luisterend oor en rake observaties!"

 • "Ik heb Marja leren kennen als een integer, open, eerlijke en attente vrouw die door goed te luisteren de vraag achter de vraag"

 • "Ik wil je bedanken voor je begeleiding en wat je me meegegeven hebt, het was voor mij nieuw, verfrissend..."

 • "In een aantal gesprekken heeft Marja geholpen om vanuit een helikopter view mijn vraagstuk te bekijken, hierdoor kwam..."

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen, waaruit..."

 • "Afgelopen jaar heb ik een persoonlijk ontwikkel traject bij Marja doorlopen. We zijn gestart met een zelfanalyse..."

 • "In de individuele gesprekken luisterde Marja naar mijn bevindingen, gaf me terug wat haar was opgevallen en daagde me..."

 • "Marja heeft me geholpen om beter te formuleren wat ik nu eigenlijk kom brengen en daar ook echt in te geloven en ..."

 • "Marja is als trainer rustig en helder, ze geeft veel ruimte aan deelnemers. En ze zet je door goede oefeningen aan om..."

 • "Sinds een halfjaar volg ik een persoonlijk coachingstraject waarbij Marja mij begeleidt. "

 • "Het was fijn om zelf ook weer eens echt geïnspireerd bij een workshop weg te gaan….. na zoveel jaren"

 • "Marja observeert scherp en geeft feedback en advies op aspecten waar ik zelf niet zomaar aan dacht."

 • "Door jouw persoonlijkheid voelde ik me veilig en op mijn gemak en daardoor heb je mij geraakt. "

 • "Marja is een inspirerende en betrokken coach die de kunst van het loslaten beheerst "

 • "Marja creëert met haar hartelijkheid, humor en luisteren"

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.