• header

Pushen en pleasen

Geplaatst op 22-10-2018

“Ik heb hier geen zin in.”

“Ik vind dat je zeurt!”

“Ik vind de soep niet te eten.”

“Je praat grote onzin!”

ming-jun-tan-122694

Mijn maag draait zich om bij heel directe communicatie. Het is een allergische reactie die mij vertelt dat ik een leerpunt te pakken heb.

Neem vorige week. Zonder in details te vervallen: iemand belazerde mij door een slechte dienst te leveren waarvoor ik de volle mep had betaald. De feiten lagen letterlijk op tafel. Rustig formuleerde ik mijn klacht. Het was alsof er een bom ontplofte. De persoon tegenover mij maakte mij in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat ik het verkeerd had. Argumenten buitelden over elkaar heen. Al snel slikte ik in wat ik te zeggen had. Ik bevroor aan de buitenkant. Ondertussen laaide een opkomende woede als een brandzee in mij. Ik wist zeker dat ik gelijk had. Nog los van of ik mijn geld terug kreeg, frustreerde mijn eigen reactie mij nog meer. Waarom hield ik mij in en lukte het mij niet om mijn punt te maken?

josh-boot-67771

Vanbuiten anders doen dan je je vanbinnen voelt. Eerlijk communiceren. Ik leer van de onverbloemde wijze waarop iemand anders zijn of haar argumenten, gevoelens of behoeftes aan de orde stelt. Al was ik het niet eens met mijn tafelgenoot, stiekem was ik ook wat jaloers op haar felheid. Als geen ander ben ik goed in het eindeloos verpakken van woorden, zodat een boodschap aankomt zonder dat de ontvanger ontstemd raakt. Je raadt het al. Pleasen is mijn grote valkuil.

We teach best what we most need to learn. Ik zie het bij deelnemers aan trainingen en in coachingstrajecten. De meest mondige manager voert zonder blikken of blozen een inhoudelijke discussies op het scherpst van de snede. Het lukt hem niet op een volwassen toon te verwoorden wat hem persoonlijk raakt. Of de manager die altijd gelijk heeft, maar niemand aan zijn ideeën weet te binden. Waar de pleasers zich als een deurmat opstellen en zich te veel plooien, beducht voor spanning op de relatie, staat aan het andere eind van het continuüm de pusher, die als een eenzame strijder veel te laat merkt dat hij mensen van zich heeft vervreemd.

jorge-gonzalez-116859

Jezelf niet tekort doen en tegelijk je inleven in anderen. Kun jij dat?

De tips die mij helpen en jou wellicht ook:

 • Onderzoek wanneer je je teveel inhoudt, wanneer je juist te assertief of zelfs agressief bent. Als je eerlijk bent, waarin leun je te veel op anderen of ben je juist teveel op jezelf? Voor welk verlies ben je bang?
 • Toets hoe je overkomt. Ben je wel zo (sub)agressief of passief? We denken vaak dat de perceptie van onszelf door een ander wordt gedeeld. Niet waar, zo blijkt uit onderzoek. Negen van de tien keer heb je een ander beeld van jezelf dan dat de ander heeft. Vraag dus actief naar feedback op je eigen gedrag. Je kunt het hebben.
 • Gebruik communicatiestijlen (bijvoorbeeld Insights) als techniek om aansluiting te hebben met je gesprekspartner. Heb je een blauwe denker voor je, kom dan met logische argumenten en details, wees in contact en enthousiast bij een gele energie, etc.
 • Bedenk je minstens 10 keer per dag: “Wat vind ik hiervan?” Door jezelf vragen te stellen over het waarom van je gedrag stuit je op patronen van onbewuste dienstbaarheid en gehoorzaamheid aan anderen. Niets mis met het voegen naar anderen, maar doe dat bewust en onder de conditie dat je ook tegemoet komt aan je eigen behoeftes. Ga het doen. Spreek jezelf vaker uit. Begin ermee. Vandaag. Juist het op zoek gaan naar manieren om dat beter te kunnen, juist het zoeken naar ‘de perfecte manier’ is een vlucht. En kijk wat er gebeurt. Doorgaans versterkt openheid relaties en ben je van een hoopt gepieker en frustratie af.
 • Vraag minstens tien keer per dag aan een ander: “Wat vindt jij? Hoe ervaar jij dit?” Door een ander vragen te stellen over zijn of haar beleving of visie, daadwerkelijk op onderzoek uit te gaan, vermijd je dat je doordrukt en een relatie beschadigt.

Ben jij een pleaser of een pusher? Of beide? En wat helpt jou om daarin goed te acteren?

Deel dit bericht:

Blog

 • 7 tips voor leidinggeven op afstand

  Uit het oog, uit verbinding?  7 tips voor leidinggeven op afsta...

  Lees meer
 • Wat een zwerver mij leerde

  Laatst klaagde een vriend over zijn werk op een ICT-afdeling. Hij klopte data...

  Lees meer
Archief
 • Coaching

  Coaching

  Wil jij weten wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze maximaal benut? Wil jij erachter komen wat je volgende stap is?

  Lees meer
 • Interviews

  Interviews

  Als freelance redacteur verzorg ik interviews en twee rubrieken in het tijdschrift Happinez.

  Lees meer
 • Marja den Boer

  Marja den Boer

  Meer dan 15 jaar werk ik als schrijver, adviseur en trainer. Soms vanuit loondienst, inmiddels al 9 jaar zelfstandig.

  Lees meer
 • "Jij was een zeer inspirerende persoonlijkheid die op jouw eigenwijze doch strikte manier een aangename en educatieve..."

 • "Heel veel dank voor je goede adviezen, luisterend oor en rake observaties!"

 • "Ik heb Marja leren kennen als een integer, open, eerlijke en attente vrouw die door goed te luisteren de vraag achter de vraag"

 • "Ik wil je bedanken voor je begeleiding en wat je me meegegeven hebt, het was voor mij nieuw, verfrissend..."

 • "In een aantal gesprekken heeft Marja geholpen om vanuit een helikopter view mijn vraagstuk te bekijken, hierdoor kwam..."

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen, waaruit..."

 • "Afgelopen jaar heb ik een persoonlijk ontwikkel traject bij Marja doorlopen. We zijn gestart met een zelfanalyse..."

 • "In de individuele gesprekken luisterde Marja naar mijn bevindingen, gaf me terug wat haar was opgevallen en daagde me..."

 • "Marja heeft me geholpen om beter te formuleren wat ik nu eigenlijk kom brengen en daar ook echt in te geloven en ..."

 • "Marja is als trainer rustig en helder, ze geeft veel ruimte aan deelnemers. En ze zet je door goede oefeningen aan om..."

 • "Sinds een halfjaar volg ik een persoonlijk coachingstraject waarbij Marja mij begeleidt. "

 • "Het was fijn om zelf ook weer eens echt geïnspireerd bij een workshop weg te gaan….. na zoveel jaren"

 • "Marja observeert scherp en geeft feedback en advies op aspecten waar ik zelf niet zomaar aan dacht."

 • "Door jouw persoonlijkheid voelde ik me veilig en op mijn gemak en daardoor heb je mij geraakt. "

 • "Marja is een inspirerende en betrokken coach die de kunst van het loslaten beheerst "

 • "Marja creëert met haar hartelijkheid, humor en luisteren"

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.