• header

Leve de onrust!

Geplaatst op 22-10-2018

Een kleine beslissing met grote gevolgen. Na maandenlange gepieker over zijn loopbaan besluit Robert zichzelf onder de loep te nemen.

De blonde veertiger oogt ontspannen. Wie goed kijkt ziet: zijn ogen doen niet mee. Die staan dof. Robert vertelt: ’Maandenlang suddert het in mijn systeem. De twijfel of ik wel op de juiste plek zit bij het bedrijf waar ik werk. Het lukt me niet om een beslissing te nemen.’ Hij piekert onder de douche, in de file, in vergaderingen en als hij gaat slapen. Zakken chips vreet hij weg. Honderden calorieën om zijn onrust te dempen. Zijn werkende leven moet op de schop. En toch ook weer niet. Zodra hij denkt aan verandering breekt het zweet hem uit. Kunnen ze hun rijtjeshuis in nog betalen? Verre vakanties voorbij. Dag Spanje, dag Thailand, hallo kamperen in de Achterhoek. Zal hij nog wel een baan krijgen als eind veertiger? Zijn grandioze carrière – met vast contract- hang je toch niet aan de wilgen voor een onzekere stap? ‘Wanneer geniet je, Robert?’, vraag ik. ‘Wanneer ik wandel met Otto, mijn zoon van vijf. Lekker keuvelen over niets. Eindelijk ontspanning,’ antwoordt hij.

Openhartig licht hij de stoeptegels van zijn leven. Wat blijkt? Robert heeft geen ‘uit’ of ‘nee’ knop. Hij gaat door en door. Alle collega’s willen met hem werken. Willem levert zonder zeuren een perfect product en zegt nooit ‘nee’. Hij vertelt: “Als Achterhoeker kwam ik ooit in de Randstad te wonen. Het buurtje van buut’n moest zich daarna dag in dag uit bewijzen om erbij te horen. De juiste kleren, hoge cijfers, goede grappen. Ik ben er meester in het ‘pleasen’. Nu is het klaar. Ik wil het niet meer. Hoe kan ik blij zijn met wie ik ben, zonder eerst naar anderen te kijken?” In de maanden erna maakt Robert voor zichzelf zichtbaar wat hij goed kan en wat hij belangrijk vindt. Het lijkt simpel; voor hem zijn het kilometergrote stappen. “Ik denk nu eerst: ‘wat wil ik?’, voordat ik meega in het verzoek van een ander.” Hij is opgetogen, want zijn onrust is weg. “Die andere baan? Nee, daar ging het niet om. Mijn frustraties waren een signaal dat ik verkeerd met mezelf omging. De strategieën van de vijftienjarige om de waardering van anderen te organiseren heb ik losgelaten. Nu ik beter weet wie ik ben heb ik een vrijheid verworven die geen enkele baan me had kunnen geven.”

Van baan of partner veranderen als het niet lekker loopt? Dat is soms ook de beste oplossing. Het kan evengoed zijn dat je door anders met jezelf om te gaan je opeens wel tot je recht komt. Hoe zit dat bij jou?

Deel dit bericht:

Blog

 • Wat een zwerver mij leerde

  Laatst klaagde een vriend over zijn werk op een ICT-afdeling. Hij klopte data...

  Lees meer
 • Acht lessen over bevlogenheid

  Op verzoek van een lezer een ‘gouwe ouwe’. Een samenvatting van h...

  Lees meer
Archief
 • Coaching

  Coaching

  Wil jij weten wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze maximaal benut? Wil jij erachter komen wat je volgende stap is?

  Lees meer
 • Interviews

  Interviews

  Als freelance redacteur verzorg ik interviews en een maandelijkse rubriek over werkgeluk in het tijdschrift Happinez.

  Lees meer
 • Marja den Boer

  Marja den Boer

  Meer dan 15 jaar werk ik als schrijver, adviseur en trainer. Soms vanuit loondienst, inmiddels al 9 jaar zelfstandig.

  Lees meer
 • "Ik moet nog regelmatig terugdenken aan onze training met de zeer individualistische groep die er toen verzameld zat..."

 • "Heel veel dank voor je goede adviezen, luisterend oor en rake observaties!"

 • "Ik wil je bedanken voor je begeleiding en wat je me meegegeven hebt, het was voor mij nieuw, verfrissend..."

 • "In een aantal gesprekken heeft Marja geholpen om vanuit een helikopter view mijn vraagstuk te bekijken, hierdoor kwam..."

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen, waaruit..."

 • "Afgelopen jaar heb ik een persoonlijk ontwikkel traject bij Marja doorlopen. We zijn gestart met een zelfanalyse..."

 • "In de individuele gesprekken luisterde Marja naar mijn bevindingen, gaf me terug wat haar was opgevallen en daagde me..."

 • "Marja heeft me geholpen om beter te formuleren wat ik nu eigenlijk kom brengen en daar ook echt in te geloven en ..."

 • "Marja is als trainer rustig en helder, ze geeft veel ruimte aan deelnemers. En ze zet je door goede oefeningen aan om..."

 • "Sinds een halfjaar volg ik een persoonlijk coachingstraject waarbij Marja mij begeleidt. "

 • "Het was fijn om zelf ook weer eens echt geïnspireerd bij een workshop weg te gaan….. na zoveel jaren"

 • "Marja observeert scherp en geeft feedback en advies op aspecten waar ik zelf niet zomaar aan dacht."

 • "Marja is als trainer rustig en helder, ze geeft veel ruimte aan deelnemers."

 • "Marja heeft me geholpen om beter te formuleren wat ik nu eigenlijk kom brengen en daar ook echt in te geloven"

 • "In de individuele gesprekken luisterde Marja naar mijn bevindingen, gaf me terug wat haar was opgevallen en daagde me uit"

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen"

 • "In een aantal gesprekken heeft Marja geholpen om vanuit een helikopter view mijn vraagstuk te bekijken"

 • " Door jouw persoonlijkheid voelde ik me veilig en op mijn gemak en daardoor heb je mij geraakt. "

 • "Heel veel dank voor je goede adviezen, luisterend oor en rake observaties!"

 • "Ik moet nog regelmatig terugdenken aan onze training met de zeer individualistische groep die er toen verzameld zat"

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen"

 • "Marja is een inspirerende en betrokken coach die de kunst van het loslaten beheerst "

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.