• header

Het geheim van geluk

Geplaatst op 22-10-2018

Marci Shimoff is een bekende Amerikaanse schrijfster. Ze verwierf een miljoenenpubliek met ‘Chicken soup of the mothers soul’ en schreef een paar jaar later een boek over geluk. Weer het zoveelste boek over geluk, zou je kunnen denken. Toch is het boek de moeite waard: zelden vond ik zoveel praktische tips en oefeningen die je direct kunt toepassen. Marci Shimoff ontmoette ik voor een interview in Happinez (het interview staat er deze maand in, zie onderaan dit blog).

San Francisco Bay Area. Een uur rijden van de stad slingert de weg zich door glooiende groene heuvels. In de verte versieren miljoenen wijnranken de heuvels met vierkante patronen. Ik stop met de Amerikaanse automaat voor een riante villa. Een donkerharige vrouw loopt op me af. Marci is klein… nog onder de 1m60 en heeft een frêle gestalte. Toch lijkt ze boven me uit te torenen door de krachtige uitstraling die ze heeft. ‘Hoe doet ze dat?’ vraag ik mijzelf af terwijl ik haar warme begroeting beantwoord. “Wil je bij het zwembad in die loungebanken zitten, of liever hier op het terras in onze leunstoelen, waar we de heuvels kunnen overzien?” We lopen door het huis naar buiten. De villa is jaloersmakend ruim en sfeervol ingericht. Buiten laaf ik mij aan een oase van rust en schoonheid.

Wat me altijd fascineert is hoe maakbaar geluk is. Is geluk de resultante van wat je meemaakt of maak je je geluk zelf door de roze of zwarte bril die je opzet? Al is er wat discussie over de precieze hoeveelheden – grosso modo geven wetenschappers aan dat je bril voor 40% je gelukt bepaalt. Slechts 10% van je geluksgevoel komt door de gebeurtenissen in je leven. De rest is een resultante van je genen. Uiteraard heb je na een ernstige of zeer blije gebeurtenis, zoals een ongeluk of het winnen van een loterij even een piek naar boven of naar beneden. Na een tijdje zak of stijg je weer op het niveau van ervoor.

Geluk gaat om de vraag: wat doe jij met die 40% die staat voor het creëren van je eigen ervaring? Hoe geef je invulling aan wat Marci het fundament van geluk noemt: eigenaarschap. Dat begint met geloven dat wat jij wilt ervaren in je eigen handen ligt – van seconde tot seconde. Het publieke geheim van geluk: kies in wat je denkt, doet, zegt en voelt iedere keer voor een positie die jezelf en anderen zoveel mogelijk versterkt. Het is even eenvoudig als verstrekkend. Hoe vaak praat je jezelf of jouw team afhankelijk van iets of iemand? Hoe vaak laten we ons juist leiden door de kritische stemmen dat wat we doen of wie we zijn nog niet goed genoeg is? Hoe vaak zien we ons als resultante van wat we presteren, hoe we eruit zien, hoeveel we verdienen of laten we ons leiden door de erkenning van anderen?

Marci nodigt gelukszoekers uit zich bezig te houden met het WAT in plaats van met het HOE. Ik kan dit blog tikken met wat het mij moet opleveren, bijvoorbeeld met de ambitie van een paar honderd views. Het zal mijn creativiteit opjutten en mij een opgejaagd gevoel geven. Liever kies ik voor de ervaring van een prettige ochtend waarin ik lekker heb mogen fröbelen op een tekst. Zolang ik bruis van inspiratie komt er vanzelf wat goeds uit mijn handen en komt het met het WAT wel goed. Het is een invalshoek die mij een betere ervaring geeft en evengoed tot een prima resultaat leidt. Wellicht zelfs tot een beter blog, met meer originaliteit en een soepel lopend verhaal.

Zing ik mijzelf zo los van de realiteit? Nee, ik zie fouten of tegenvaller nog steeds onder ogen. Het opzoeken van ieder keer weer een gedachte die mij versterkt, leidt tot zelfvertrouwen en het goed kunnen opvangen van kritiek, tegenvallers en falen. Een goede omgang met mijzelf – die 40% – rust mij toe met een veerkracht om gebeurtenissen – die 10% – aan te kunnen. Bovendien zal een krachtige, constructief persoon ook letterlijk aantrekkingskracht hebben. Of het nu gaat om partners, banen of leuke vrienden; als bijen herkennen we geluk en kracht van anderen en vliegen we op de honing af.

Marci is misschien klein, maar in haar uitstraling imposant. In een fractie van een seconde liet zij zien wat ze later vertelde: een openheid en nieuwsgierigheid naar het leven in alle facetten, en tegelijk een kracht om te dealen met wat het lot haar toebedeelt.

In een volgend blog meer over geluk.

Het complete interview met Marci Shimoff vind je in de Happinez van deze maand. Volg deze link om het nummer te bestelllen.

Wil je meer lezen over Marci, ga dan naar haar site.

 

Deel dit bericht:

Blog

 • Wat een zwerver mij leerde

  Laatst klaagde een vriend over zijn werk op een ICT-afdeling. Hij klopte data...

  Lees meer
 • Acht lessen over bevlogenheid

  Op verzoek van een lezer een ‘gouwe ouwe’. Een samenvatting van h...

  Lees meer
Archief
 • Coaching

  Coaching

  Wil jij weten wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze maximaal benut? Wil jij erachter komen wat je volgende stap is?

  Lees meer
 • Interviews

  Interviews

  Als freelance redacteur verzorg ik interviews en een maandelijkse rubriek over werkgeluk in het tijdschrift Happinez.

  Lees meer
 • Marja den Boer

  Marja den Boer

  Meer dan 15 jaar werk ik als schrijver, adviseur en trainer. Soms vanuit loondienst, inmiddels al 9 jaar zelfstandig.

  Lees meer
 • "Ik moet nog regelmatig terugdenken aan onze training met de zeer individualistische groep die er toen verzameld zat..."

 • "Heel veel dank voor je goede adviezen, luisterend oor en rake observaties!"

 • "Ik wil je bedanken voor je begeleiding en wat je me meegegeven hebt, het was voor mij nieuw, verfrissend..."

 • "In een aantal gesprekken heeft Marja geholpen om vanuit een helikopter view mijn vraagstuk te bekijken, hierdoor kwam..."

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen, waaruit..."

 • "Afgelopen jaar heb ik een persoonlijk ontwikkel traject bij Marja doorlopen. We zijn gestart met een zelfanalyse..."

 • "In de individuele gesprekken luisterde Marja naar mijn bevindingen, gaf me terug wat haar was opgevallen en daagde me..."

 • "Marja heeft me geholpen om beter te formuleren wat ik nu eigenlijk kom brengen en daar ook echt in te geloven en ..."

 • "Marja is als trainer rustig en helder, ze geeft veel ruimte aan deelnemers. En ze zet je door goede oefeningen aan om..."

 • "Sinds een halfjaar volg ik een persoonlijk coachingstraject waarbij Marja mij begeleidt. "

 • "Het was fijn om zelf ook weer eens echt geïnspireerd bij een workshop weg te gaan….. na zoveel jaren"

 • "Marja observeert scherp en geeft feedback en advies op aspecten waar ik zelf niet zomaar aan dacht."

 • "Marja is als trainer rustig en helder, ze geeft veel ruimte aan deelnemers."

 • "Marja heeft me geholpen om beter te formuleren wat ik nu eigenlijk kom brengen en daar ook echt in te geloven"

 • "In de individuele gesprekken luisterde Marja naar mijn bevindingen, gaf me terug wat haar was opgevallen en daagde me uit"

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen"

 • "In een aantal gesprekken heeft Marja geholpen om vanuit een helikopter view mijn vraagstuk te bekijken"

 • " Door jouw persoonlijkheid voelde ik me veilig en op mijn gemak en daardoor heb je mij geraakt. "

 • "Heel veel dank voor je goede adviezen, luisterend oor en rake observaties!"

 • "Ik moet nog regelmatig terugdenken aan onze training met de zeer individualistische groep die er toen verzameld zat"

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen"

 • "Marja is een inspirerende en betrokken coach die de kunst van het loslaten beheerst "

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.