• header

Een succesvol en gelukkig 2017! Drie tips die werken

Geplaatst op 22-10-2018

Marci Shimoff –de geluksgoeroe uit San Francisco – gaf me een leus mee: ‘Intention, Attention, No tension’. In dit blog: de uitwerking van die woorden. Leer hoe je in 2017 je succes en geluk kunt verhogen.

 1. Stel doelen die jouw talenten en waarden weerspiegelen

Wat zijn jouw doelen voor 2017? Nog niet over nagedacht? Onderzoek laat zien dat het hebben van doelen in je leven je geluk bevordert. Het werkt zo. Zodra je bepaalt wat je wilt neemt je motivatie toe. Een hogere motivatie vergroot de kans dat je je doel bereikt. Eenmaal je doel afgevinkt ervaar je plezier, trots en geluk. En zo is het cirkeltje rond. Het luistert nauw welke doelen stelt. Een paar ambitieuze kreten over 2017? Nee, niet goed genoeg. Ook heeft het geen zin doelen aan anderen op te leggen of je door anderen te laten souffleren. Je bereikt je doelen wanneer het werken eraan geen heilig ‘moeten’ is waar je geluk van afhangt (dat werkt averechts, zie mijn vorige blog). Doelen sturen alleen je gedrag wanneer zij nauw aansluiten bij wat jij belangrijk vindt en bij wat je van nature goed kunt. Wat ook bekend is: een doel dat je je gedetailleerd voorstelt haalt meer (mentale) kracht bij je naar boven. Sporters visualiseren niet voor niets hun totale sportprestatie inclusief de overwinning.

Wil je deze tip concreet maken? Zoek een stil plekje op en beeld jezelf eens in dat het eind 2017 is. Je hebt al je doelen bereikt. Hoe ziet dat eruit? Klaar met dromen? Schrijf jezelf een brief of maak een ‘vision board’ met mooie platen. Zo leg je je doelen op een inspirerende wijze vast.

 1. Zet babystapjes om bij je doel te komen

Ons brein doet niet onder voor een angsthaas. Het schiet in de weerstand zodra het een verandering ontwaart, ongeacht hoe goed deze voor ons is. Een abonnement op de sportschool? Tientallen smoesjes komen omhoog. Een andere leverancier voor een belangrijk product? Een dozijn stemmetjes blijven de oude leverancier promoten. Om de hersenen niet al te zeer op te winden over de wijzigingen in je leven kun je de acties die je plant het beste ‘onder de verander-radar’ houden. Kies voor babystapjes, die wanneer ze consequent worden doorgezet, bij elkaar voor de gewenste verandering zorgen. Zo worden onopvallend nieuwe neurale netwerken in je hersenen gevormd en verder uitgesleten, die de oude weggetjes in je hersenen langzaamaan vervangen.

 1. Ontspan… nu!

Het vermogen om volledig te ontspannen is niet te onderschatten. Herken je dit? Moe ga je naar een klassiek concert. De stilte en de prachtige klanken brengen je tot een diepe rust. Er is even niets dan het nu. En opeens, zonder dat je bewust aan het denken was, krijg je creatieve ingevingen, ontstaat er een blij verlangen of heb je een nieuw perspectief op een keuze. Je laat los en zonder te sturen maak je een beweging die je nodig hebt. Waneer geven we onszelf de ruimte om vrij te zijn? Echt te ontspannen? Los van sociale verplichtingen of van beeldschermen? In de spirituele traditie is leegte het voorstadium voor verandering. Onderzoek toont aan dat het ook de basis is van ons gehele floreren. De hoeveelheid ontspanning die we onszelf toestaan hangt rechtstreeks samen met onze mentale en fysieke gezondheid. Ontspanning zorgt bijvoorbeeld voor een hogere mate van productiviteit, alertheid, creativiteit, een sterker immuunsysteem en een hoger libido.

Een goed begin maken voor 2017 doe je door het volgende: plan de komende weken tenminste eenmaal per week een aantal uren waarin je alles kunt laten varen. Laat los. Ga vissen, zoek goed gezelschap, luister muziek, ga naar een expositie of verwen jezelf in de sauna. Enjoy!

 

Deel dit bericht:

Blog

 • 7 tips voor leidinggeven op afstand

  Uit het oog, uit verbinding?  7 tips voor leidinggeven op afsta...

  Lees meer
 • Wat een zwerver mij leerde

  Laatst klaagde een vriend over zijn werk op een ICT-afdeling. Hij klopte data...

  Lees meer
Archief
 • Coaching

  Coaching

  Wil jij weten wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze maximaal benut? Wil jij erachter komen wat je volgende stap is?

  Lees meer
 • Interviews

  Interviews

  Als freelance redacteur verzorg ik interviews en twee rubrieken in het tijdschrift Happinez.

  Lees meer
 • Marja den Boer

  Marja den Boer

  Meer dan 15 jaar werk ik als schrijver, adviseur en trainer. Soms vanuit loondienst, inmiddels al 9 jaar zelfstandig.

  Lees meer
 • "Jij was een zeer inspirerende persoonlijkheid die op jouw eigenwijze doch strikte manier een aangename en educatieve..."

 • "Heel veel dank voor je goede adviezen, luisterend oor en rake observaties!"

 • "Ik heb Marja leren kennen als een integer, open, eerlijke en attente vrouw die door goed te luisteren de vraag achter de vraag"

 • "Ik wil je bedanken voor je begeleiding en wat je me meegegeven hebt, het was voor mij nieuw, verfrissend..."

 • "In een aantal gesprekken heeft Marja geholpen om vanuit een helikopter view mijn vraagstuk te bekijken, hierdoor kwam..."

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen, waaruit..."

 • "Afgelopen jaar heb ik een persoonlijk ontwikkel traject bij Marja doorlopen. We zijn gestart met een zelfanalyse..."

 • "In de individuele gesprekken luisterde Marja naar mijn bevindingen, gaf me terug wat haar was opgevallen en daagde me..."

 • "Marja heeft me geholpen om beter te formuleren wat ik nu eigenlijk kom brengen en daar ook echt in te geloven en ..."

 • "Marja is als trainer rustig en helder, ze geeft veel ruimte aan deelnemers. En ze zet je door goede oefeningen aan om..."

 • "Sinds een halfjaar volg ik een persoonlijk coachingstraject waarbij Marja mij begeleidt. "

 • "Het was fijn om zelf ook weer eens echt geïnspireerd bij een workshop weg te gaan….. na zoveel jaren"

 • "Marja observeert scherp en geeft feedback en advies op aspecten waar ik zelf niet zomaar aan dacht."

 • "Door jouw persoonlijkheid voelde ik me veilig en op mijn gemak en daardoor heb je mij geraakt. "

 • "Marja is een inspirerende en betrokken coach die de kunst van het loslaten beheerst "

 • "Marja creëert met haar hartelijkheid, humor en luisteren"

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.