• header

Duo Penotti in mijn lijf

Geplaatst op 27-09-2018

Een aantal weken geleden kreeg ik een klotebericht. Ik wist dat er een kans was dat ik dit zou horen, maar had toch op een positieve afloop gehoopt. Maar nee, het lot had anders beslist. Natuurlijk kwamen de tranen. Een misselijk gevoel. In mijn hoofd kreten van protest. Ergens rond mijn middenrif gloeide de pijn. Even later voelde ik me stokoud. Leeg, futloos, uitgeput. Mijn toekomst zoals ik die me had voorgesteld zou nooit plaatsvinden. Of: de kansen waren tot een minimum beperkt. (Voor wie weten wil wat het bericht was: geen erge ziekte, maar een onvervulde kinderwens).

Ik heb me op bed laten zakken, de lichten gedoofd. Daar gaf ik alle ruimte aan wat zich aandiende. Ik huilde stil, met gesnik of geschreeuw. Snot vermengde zich met tranen. Ogen brandden in mijn kop. Een opkomende koppijn maakte me gek. En terwijl ik me zo droevig voelde, met af en toe de armen van mijn man om me heen, realiseerde ik me: ik ken jou! Dit is wat ik vaker heb gehad. Dit gevoel van knock-out geslagen zijn. Het was alsof ik een oude bekende opeens weer trof. Net als jaren geleden ben ik aan het rouwen! Deze keer niet om een persoon, maar om een droom die ik moet loslaten. En even later kwam daar ook een andere bekende: de eenzaamheid. Ook al kon ik mijn verhaal delen; voelen en verwerken is een proces dat je alleen doormaakt. Het valt niet in woorden te vatten. Ik lag en besloot: dit is wat het is. Ik heb er mee te dealen.

Zijn het de jaren die je helpen jezelf uit een zwart moeras te trekken? Of is mijn leven zoveel beter dan vroeger? Zonder dat ik ze opzocht doken opeens wolken van blije gedachten op. Ze doorkruisten niets, bliezen niets weg. Ze wilden niet relativeren of verdoezelden. Ze plaatsten zich naast mijn pijn. Alsof ze zeiden: hallo, wij zijn er ook! Verrast liet ik de blije gedachten op mij inwerken. De zware pijn veranderde in een wat lichtere mengeling van verdriet en geluk. Verdriet om wat ik hoopte, maar nooit zal komen (al beken ik dat ik de hoop nog niet helemaal opgeef). Geluk om wat ik nooit plande, maar plotsklaps op mijn pad verscheen.

Zo sliep ik in met een lading verdriet en geluk als Duo Penotti in mijn lijf.

Deel dit bericht:

Blog

 • 7 tips voor leidinggeven op afstand

  Uit het oog, uit verbinding?  7 tips voor leidinggeven op afsta...

  Lees meer
 • Wat een zwerver mij leerde

  Laatst klaagde een vriend over zijn werk op een ICT-afdeling. Hij klopte data...

  Lees meer
Archief
 • Coaching

  Coaching

  Wil jij weten wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze maximaal benut? Wil jij erachter komen wat je volgende stap is?

  Lees meer
 • Interviews

  Interviews

  Als freelance redacteur verzorg ik interviews en twee rubrieken in het tijdschrift Happinez.

  Lees meer
 • Marja den Boer

  Marja den Boer

  Meer dan 15 jaar werk ik als schrijver, adviseur en trainer. Soms vanuit loondienst, inmiddels al 9 jaar zelfstandig.

  Lees meer
 • "Jij was een zeer inspirerende persoonlijkheid die op jouw eigenwijze doch strikte manier een aangename en educatieve..."

 • "Heel veel dank voor je goede adviezen, luisterend oor en rake observaties!"

 • "Ik heb Marja leren kennen als een integer, open, eerlijke en attente vrouw die door goed te luisteren de vraag achter de vraag"

 • "Ik wil je bedanken voor je begeleiding en wat je me meegegeven hebt, het was voor mij nieuw, verfrissend..."

 • "In een aantal gesprekken heeft Marja geholpen om vanuit een helikopter view mijn vraagstuk te bekijken, hierdoor kwam..."

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen, waaruit..."

 • "Afgelopen jaar heb ik een persoonlijk ontwikkel traject bij Marja doorlopen. We zijn gestart met een zelfanalyse..."

 • "In de individuele gesprekken luisterde Marja naar mijn bevindingen, gaf me terug wat haar was opgevallen en daagde me..."

 • "Marja heeft me geholpen om beter te formuleren wat ik nu eigenlijk kom brengen en daar ook echt in te geloven en ..."

 • "Marja is als trainer rustig en helder, ze geeft veel ruimte aan deelnemers. En ze zet je door goede oefeningen aan om..."

 • "Sinds een halfjaar volg ik een persoonlijk coachingstraject waarbij Marja mij begeleidt. "

 • "Het was fijn om zelf ook weer eens echt geïnspireerd bij een workshop weg te gaan….. na zoveel jaren"

 • "Marja observeert scherp en geeft feedback en advies op aspecten waar ik zelf niet zomaar aan dacht."

 • "Door jouw persoonlijkheid voelde ik me veilig en op mijn gemak en daardoor heb je mij geraakt. "

 • "Marja is een inspirerende en betrokken coach die de kunst van het loslaten beheerst "

 • "Marja creëert met haar hartelijkheid, humor en luisteren"

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.