• header

De stille heldin op Peerby

Geplaatst op 22-10-2018

Ken je Peerby? De online community waar buurtgenoten elkaar spullen uitlenen? Na het uitbranden van zijn huis bermerkte Peerby-oprichter Daan Weddepohl hoezeer mensen geneigd zijn anderen te helpen met het uitlenen of weggeven van spullen. In 2012 richtte hij samen met een compagnon Peerby op. Inmiddels telt de site honderdduizenden leden. Hij is zeker een held, maar over Daan is al genoeg geschreven.

Op het eerste gezicht is Peerby vooral een materiële ruilhandel. Toch is het ook voer voor antropologen. De oproepen lichten een tipje van de sluier op, van wat er in de levens van buurtgenoten speelt. Gevraagd: ‘Een reisboek van Riga’, ‘Een boor om te klussen in de babykamer ‘of ‘Feestkostuum in maat M’. Onlangs schoten wat titels van twee relatie zelfhulpboeken voorbij in een mail van Peerby ‘Ha, die heb ik’, bedacht ik mij. Een paar e-mails later ontmoette ik de dame die ze wilde lenen (“Niet voor mijn relatie hoor, maar voor professioneel gebruik,” zei een blondine aan de deur. Een blos sierde haar gezicht.)

“Leenhondje gevraagd” luidde vorige week een Peerby-oproep van Jane. Vol interesse las ik verder. “Ik ben een vrouw met een passie voor honden. Ik ben ook wat eenzaam. Daarom zoek ik een hond waar ik op kan passen of die ik uit kan laten.” Op een bijgesloten foto blikken twee kinderen blij in de camera. Wat is het verhaal van deze dame? Wat vertellen de taalfouten in haar beschrijving? Is ze pas verhuisd of sociaal wat minder vaardig? Hoe zitten haar kinderen in hun vel? Ik wil haar mailen om voor te stellen eens koffie te drinken. Helaas, helaas, helaas. De oproep is verwijderd.

Dagelijks kom ik stille helden tegen. In bedrijven, waar een middenmanager haar mensen op een onopvallende, maar zeer positieve manier stimuleert en de klappen opvangt van hogerhand. Een coachee die oefent met ander gedrag omdat hij een beter voorbeeld voor zijn kinderen wil zijn. Een man die zijn goedbetaalde ICT-baan achterlaat voor een stageplek waar hij een lang gekoesterde droom waarmaakt: werken met zijn handen. De vrouw die na vijf keer te zijn afgewezen, met goede moed voor een zesde keer op een baan solliciteert. Een klant die weg moet bij haar bedrijf maar toch heel kritisch is bij een aanbod voor een nieuwe stap, omdat ze alleen wil doen wat echt goed voelt. Een zieke kennis voor wie opstaan iedere dag een overwinning is.

Hoe gebrekkig haar korte omschrijving ook is; Jane inspireert mij. Ze neemt initiatief, komt letterlijk in beweging en doet wat voor een ander. Ze laat een levenshouding zien die altijd werkt. Uit alle onderzoeken blijkt hoezeer geest en lichaam verstrengeld zijn en we door te bewegen ons op alle niveaus fit houden. Een ander helpen zorgt voor zelfvertrouwen en een gevoel van zingeving. Initiatieven geven blijk van ons vermogen het heft in eigen hand te nemen.

Op zoek naar een positieve vibe? Kijk om je heen en leer van stille helden. Ze zijn overal te vinden, zelfs op Peerby.

Deel dit bericht:

Blog

 • 7 tips voor leidinggeven op afstand

  Uit het oog, uit verbinding?  7 tips voor leidinggeven op afsta...

  Lees meer
 • Wat een zwerver mij leerde

  Laatst klaagde een vriend over zijn werk op een ICT-afdeling. Hij klopte data...

  Lees meer
Archief
 • Coaching

  Coaching

  Wil jij weten wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze maximaal benut? Wil jij erachter komen wat je volgende stap is?

  Lees meer
 • Interviews

  Interviews

  Als freelance redacteur verzorg ik interviews en twee rubrieken in het tijdschrift Happinez.

  Lees meer
 • Marja den Boer

  Marja den Boer

  Meer dan 15 jaar werk ik als schrijver, adviseur en trainer. Soms vanuit loondienst, inmiddels al 9 jaar zelfstandig.

  Lees meer
 • "Jij was een zeer inspirerende persoonlijkheid die op jouw eigenwijze doch strikte manier een aangename en educatieve..."

 • "Heel veel dank voor je goede adviezen, luisterend oor en rake observaties!"

 • "Ik heb Marja leren kennen als een integer, open, eerlijke en attente vrouw die door goed te luisteren de vraag achter de vraag"

 • "Ik wil je bedanken voor je begeleiding en wat je me meegegeven hebt, het was voor mij nieuw, verfrissend..."

 • "In een aantal gesprekken heeft Marja geholpen om vanuit een helikopter view mijn vraagstuk te bekijken, hierdoor kwam..."

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen, waaruit..."

 • "Afgelopen jaar heb ik een persoonlijk ontwikkel traject bij Marja doorlopen. We zijn gestart met een zelfanalyse..."

 • "In de individuele gesprekken luisterde Marja naar mijn bevindingen, gaf me terug wat haar was opgevallen en daagde me..."

 • "Marja heeft me geholpen om beter te formuleren wat ik nu eigenlijk kom brengen en daar ook echt in te geloven en ..."

 • "Marja is als trainer rustig en helder, ze geeft veel ruimte aan deelnemers. En ze zet je door goede oefeningen aan om..."

 • "Sinds een halfjaar volg ik een persoonlijk coachingstraject waarbij Marja mij begeleidt. "

 • "Het was fijn om zelf ook weer eens echt geïnspireerd bij een workshop weg te gaan….. na zoveel jaren"

 • "Marja observeert scherp en geeft feedback en advies op aspecten waar ik zelf niet zomaar aan dacht."

 • "Door jouw persoonlijkheid voelde ik me veilig en op mijn gemak en daardoor heb je mij geraakt. "

 • "Marja is een inspirerende en betrokken coach die de kunst van het loslaten beheerst "

 • "Marja creëert met haar hartelijkheid, humor en luisteren"

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.