• header

De schilder

Geplaatst op 22-10-2018

Zo goed als de dag was begonnen, zo miserabel voelde ik me na een paar uur. Vroeg uit de veren, heb ik voor 6.30 uur mijn arm bijna uit de kom gestretcht, een havermoutontbijtje verorberd en wat krantenkoppen gesneld. Ergens rond 9.00 uur ben ik alleen. Kinderen naar school, man naar zijn afspraken. Heerlijk zeg, die stilte en rust. De kruimels op het aanrecht laat ik liggen en dat wasje komt straks wel. Snel aan het werk. Eindelijk tijd om facturen de deur uit te doen en me voor te bereiden op een aantal afspraken later deze week.

carli-jeen-365Twee uur later ben ik boos. Boos op mezelf. Waarom ben ik na het beantwoorden van de mail verdwaald op google, om uiteindelijk bij de tuinaanbiedingen van Gamma uit te komen? Was het nu echt nodig, al dat ge-app over een cadeautje? Waar is de tijd gebleven?? Mijn doelen glippen me door de vingers alsof ze met groene zeep zijn ingesmeerd. Ik voel me een kind dat er alsmaar niet in slaagt met een goedgemikte hap de koek die voor zijn ogen hangt te confisqueren. Alle opleiding, coaching en zelfboekhulpen ten spijt volgt dan frustratie over mijn boosheid. Ik weet best wel dat de negatieve gedachten willekeurig zijn, dat ik een controledrift en hoge lat heb die nergens toe leiden. Dat doelen relatief zijn en alleen het nu telt. Natuurlijk. Waarheden als een koe, maar wat heb ik daar nu aan?

francesco-gallarotti-2756

Hardlopen. Laat ik dat doen. Mijn kop leegmaken. Mijn sportschoenen zitten van mum van tijd onder mijn voeten en daar ren ik weg. Een beetje zweet werkt vaak laxerend voor die maalstroom van dwingende gedachten waarmee ik mijzelf neersabel. Ik ren langs het groen van een sloot. Kaarsrechte tulpen en plukjes hyacinten vrolijken de berm op. Ik ga steeds harder, snuif de frisse voorjaarslucht op. Zodra ik me overgeef aan mijn gevoel van onkunde, onmacht, onvrede, frustratie en angst voel ik mij doorgaans beter. Zodra dat alles er mag zijn, ontstaat er een ruimte waarin ik me positiever over mijzelf voel. Dit keer blijft het uit. Het. Lukt. Vandaag. Niet.

Opeens sta ik letterlijk stil. Daar! Wie zit daar? Op het veldje bij het meer zie ik een gestalte met een doek op een ezel, kwasten en verf om zich heen gestald. Een rug gehuld in het groen – in een soort schutkleur – richt zich op het uitgestrekte, kalme meer. Met een langzame tred nader ik de schilder.

mike-petrucci-57647

Groter kan het contrast niet zijn. Waar ik met verbeten doorzettingsvermogen de realiteit om mij heen wil afdwingen zich aan mij te onderwerpen, zit hier een persoon die met een frisse blik om zich heenkijkt en wat hij ziet uitgangspunt neemt. Die zichtbaar opgaat in het idyllische landschap. Hij is een van hen, hoort bij het meer met vogels en waterbloemen. Haast, actielijsten of een Iphone zijn niet aan de orde. Streek voor streek, millimeter voor millimeter voorziet een kwast het wit van kleur. Minutenlang tuur ik naar die hand, die trefzekerheid, ervaring, aandacht en plezier in zich verenigt. Opeens eraar ik weer de blije kant van mijzelf die even weg was. Ik voel weer wat echt belangrijk is. Ik ontspan.

De schilder blikt achterom. “Hi, how are you?” “Fine, thanks”, antwoord ik met een glimlach . “Thank you for being here”. Ik draai me om. Met een lichte tred vervolg ik mijn weg.

Deel dit bericht:

Blog

 • 7 tips voor leidinggeven op afstand

  Uit het oog, uit verbinding?  7 tips voor leidinggeven op afsta...

  Lees meer
 • Wat een zwerver mij leerde

  Laatst klaagde een vriend over zijn werk op een ICT-afdeling. Hij klopte data...

  Lees meer
Archief
 • Coaching

  Coaching

  Wil jij weten wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze maximaal benut? Wil jij erachter komen wat je volgende stap is?

  Lees meer
 • Interviews

  Interviews

  Als freelance redacteur verzorg ik interviews en twee rubrieken in het tijdschrift Happinez.

  Lees meer
 • Marja den Boer

  Marja den Boer

  Meer dan 15 jaar werk ik als schrijver, adviseur en trainer. Soms vanuit loondienst, inmiddels al 9 jaar zelfstandig.

  Lees meer
 • "Jij was een zeer inspirerende persoonlijkheid die op jouw eigenwijze doch strikte manier een aangename en educatieve..."

 • "Heel veel dank voor je goede adviezen, luisterend oor en rake observaties!"

 • "Ik heb Marja leren kennen als een integer, open, eerlijke en attente vrouw die door goed te luisteren de vraag achter de vraag"

 • "Ik wil je bedanken voor je begeleiding en wat je me meegegeven hebt, het was voor mij nieuw, verfrissend..."

 • "In een aantal gesprekken heeft Marja geholpen om vanuit een helikopter view mijn vraagstuk te bekijken, hierdoor kwam..."

 • "Marja bezit de gave om op een hele natuurlijke manier open, vriendelijke en soms indringende vragen te stellen, waaruit..."

 • "Afgelopen jaar heb ik een persoonlijk ontwikkel traject bij Marja doorlopen. We zijn gestart met een zelfanalyse..."

 • "In de individuele gesprekken luisterde Marja naar mijn bevindingen, gaf me terug wat haar was opgevallen en daagde me..."

 • "Marja heeft me geholpen om beter te formuleren wat ik nu eigenlijk kom brengen en daar ook echt in te geloven en ..."

 • "Marja is als trainer rustig en helder, ze geeft veel ruimte aan deelnemers. En ze zet je door goede oefeningen aan om..."

 • "Sinds een halfjaar volg ik een persoonlijk coachingstraject waarbij Marja mij begeleidt. "

 • "Het was fijn om zelf ook weer eens echt geïnspireerd bij een workshop weg te gaan….. na zoveel jaren"

 • "Marja observeert scherp en geeft feedback en advies op aspecten waar ik zelf niet zomaar aan dacht."

 • "Door jouw persoonlijkheid voelde ik me veilig en op mijn gemak en daardoor heb je mij geraakt. "

 • "Marja is een inspirerende en betrokken coach die de kunst van het loslaten beheerst "

 • "Marja creëert met haar hartelijkheid, humor en luisteren"

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.